Gainerbars

Energibars Gainerbars

Det kommer fler och fler gainerbars och utbudet av energitäta bars som är rika på både kolhydrater och protein ökar hela tiden. En gainerbar är ofta relativt stor till storleken eftersom det är mycket näring och energi som ska få plats. Dessa bars är därför ofta väldigt mättande och passar således utmärkt att ta efter träning eller som ett rejält mellanmål.

När man pratar om gainers är det ofta underförstått att det är gainer i pulvlerform man menar. Dessa typer av gainers blandas som bekant med vatten eller mjölk och dricks sedan som en milkshake. Ibland kan det dock vara trevligt att inte behöva dricka en gainer, utan att istället njuta av en god gainerbar.

Precis som med en vanlig gainer är syftet med gainerbars att öka i vikt, och då framför allt i muskelmassa. Personer som tränar hårt och som har som målsättning att öka i muskelmassa kan därför dra nytta av energitäta bars, men även personer som har svårt att gå upp i vikt kan med fördel använda sig av denna typ av bars. Energitäta bars är perfekta att ta till när man har svårt att få i sig tillräckligt med energi under dagen.

Innehållet i gainerbars tas snabbt upp av kroppen, vilket gör att de kan användas även under ansträngande träning när man behöver fylla på med energi. Av denna anledning passar gainerbars även utmärkt för uthållighetsidrottare som cyklister och löpare. Är man ute och vandrar är en energibar perfekt, de tar lite plats och innehåller mycket näring och energi. Vid vandring är det just mycket energi på liten yta man vill åt, dels för att minimera packningsvolymen och dels för att minimera packningens vikt. Energibars har med andra ord många olika användningsområden.

Vad innehåller gainerbars?

De kaloritäta bars som går under namnet gainerbars eller energibars innehåller högkvalitativt protein som ska hjälpa till att stimulera muskeltillväxt. Dessutom innehåller de snabba kolhydrater, vanligtvis maltodextrin, dextros eller Vitargo, som hjälper till att fylla på glykogendepåerna och ladda kroppen med kolhydrater.

Gainerbars är rika på

  • Kalorier
  • Protein
  • Kolhydrater

Recept på energibars

Man kan även göra sina egna hemmagjorda energibars, de blir både goda och näringsrika.

Blanda 2 dl mjölk, 2 dl jordnötssmör, 3 msk honung, 3 skopor av valfri Gainer (förslagsvis chokladsmak) och 4 dl havregryn. Rör tills du har en tjock smet och pressa sedan ner smeten i en smord form. Ställ in i kylen och vänta några timmar tills barsen stelnat. Skär barsen i avlånga bitar (ca 10 st) och förvara i kylen. Enkelt och smidigt att ta fram när du behöver snabb energi.

En bar innehåller ungefär 260 kcal, 10 g protein, 25 g kolhydrater och 12 g fett.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *